wtorek, 8 marca 2016

Polędwica wieprzowa z musztardą francuską

Chcę Was dzisiaj zachęcić do polędwicy wieprzowej. Powinna pojawiać się w diecie każdego z nas jako samodzielne danie lub dodatek do domowych hamburgerów. Pyszne, proste i szybkie danie.


Składniki (3 porcje):
400 g polędwicy wieprzowej
2 łyżki oleju
sól, pieprz kolorowy
3-4 łyżki musztardy francuskiej

Polędwicę umyj, osusz i pokrój na plastry. Każdy delikatnie rozbij ręką - nie używaj tłuczka (mięso jest bardzo delikatne).
Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż każdy plaster krótko z obu stron. Każdy posyp solą i pieprzem. Smaż do miękkości - u mnie ok. 10 minut. Pamiętaj o obracaniu.
Na talerzu udekoruj musztardą francuską.

Wartości odżywcze (1 porcji):
Energia 280 kcal 
Białko 37,2 g 
Tłuszcze 12,5 g 
Węglowodany 2,7 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz