czwartek, 25 lutego 2016

Chili sin carne a la Zielony Fartuszek

Chciałam Wam dzisiaj zaproponować moją wersję znanej potrawy Chili sin carne.


Składniki (na 6 porcji):
3 czerwone papryki
puszka fasoli czerwonej
puszka fasoli białej
puszka kukurydzy
pół szklanki czerwonej soczewicy
pół szklanki suszonej mieszanki warzyw
puszka rozdrobnionych pomidorów
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, cynamon
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki octu balsamicznego

Paprykę umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Obie fasole i kukurydzę dokładnie przepłucz na sitku.
Rozgrzej olej i podsmaż czosnek. Następnie wrzuć paprykę i jeszcze chwilę podsmażaj. Całość zalej wodą i gotuj do miękkości papryki. Po 10 minutach dodaj soczewicę i suszone warzywa.
Do gotowej papryki dodaj obie fasole, kukurydze, pomidory i ocet balsamiczny. Całość duś przez ok. 10 minut, często mieszając. Na koniec dopraw - ma być ostro :)

Wartości odżywcze (1 porcji):
Energia 242,3 kcal 
Białko 12,5 g 
Tłuszcze 5,5 g 
Węglowodany 39,8 g

1 komentarz:

  1. Jeszcze tylko dużo pieprzu cayenne bym dosypała, ale poza tym- idealnie! ;)

    OdpowiedzUsuń