wtorek, 23 lutego 2016

Kieszonki z indyka z figą suszoną i serem z niebieską pleśnią

Zakochałam się ostatnio w serze z niebieską pleśnią. Dodaje smaczku wielu potrawom. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować indyka w wersji słodko - słonej.


Składniki (dla 3 osób):
400 g piersi z indyka
3-4 suszone figi
80 g sera z niebieską pleśnią
sól, biały pieprz
2 łyżki oleju

Figi pokrój w plastry.
Filet z indyka podziel na 3 części - każdą rozbij, natrzyj solą i pieprzem z obu stron. Na każdy kotlet nałóż 2-3 plasterki figi i kawałek sera. Zawijaj jak krokiety - zepnij wykałaczką.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju - każdy kotlet obsmaż z obu stron. Przełóż na formę wyłożoną folią aluminiową i przykryj. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni, przez ok, 50 minut. W połowie czasu podlej pozostałym olejem. 5 minut przed końcem na każdym kotlecie połóż pozostały ser i figi.

Wartości odżywcze (1 porcji):
Energia 318,3 kcal 
Białko 31,3 g 
Tłuszcze 15,9 g 
Węglowodany 18,6 g