niedziela, 14 lutego 2016

Walentynkowe ciasto fasolowe

Ciasto z fasoli robi furorę. Wariantów tego ciasta jest w Internecie milion. Postanowiłam zmiksować kilka z nich. I w ten sposób powstało ciasto fasolowe a la Zielony Fartuszek :) W sam raz na Walentynkowy Fit dzień.


Ciasto:
2 puszki czerwonej fasoli
2 banany
4 jajka
2 łyżki syropu klonowego (jeśli lubisz słodkie wypieki, zdecydowanie zwiększ ilość syropu klonowego)
2 łyżki oleju
3 łyżki ciemnego kakao
łyżeczka sody

Polewa:
szklanka suszonych daktyli
2 łyżki masła orzechowego
łyżka ciemnego kakao

Fasolę przelewamy zimną wodą i odsączamy dokładnie. Wszystkie składniki miksujemy dokładnie blenderem. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Polewę wykonaj zgodnie z opisem http://polskabiega.sport.pl/polskabiega/1,143183,19569814,sernik-jaglany-z-polewa-daktylowa-przepis.html, dodając kakao do masy.

Polewę wylej na przestudzone ciasto. Udekoruj owocami.

Wartości odżywcze (całości):
Energia 1848 kcal
Białko 81,8 g
Tłuszcze 79 g
Węglowodany 215 g

2 komentarze:

  1. Fajny przepis. Wygląda całkiem smacznie. Spróbowałbym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fasolowe czekoladowe ciasta są świetne. ;) Twoje się pięknie upiekło. ;)

    OdpowiedzUsuń