wtorek, 2 lutego 2016

Dorsz, czyli pochwała prostoty

Delikatny, rozpływający się w ustach... Na wspomnienie obiadu z niedzieli ślinka mi cieknie. Sama u siebie dodaję przepis do ulubionych. Spójrzcie jeszcze na składniki odżywcze - wspaniała porcja białka! Dla trenujących, dla odchudzających się. Gorąco polecam!


Składniki (na 3 porcje):
500 g polędwicy z dorsza
łyżka musztardy chrzanowej
sól, biały pieprz
pół pęczka natki pietruszki (u mnie mrożona)

Polędwicę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż rybę na folii aluminiowej, natrzyj solą, pieprzem i musztardą. Wierch posyp posiekaną pietruszką. Mięso zawiń w folię i piecz 15 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Zamiast polędwicy możesz użyć filetów z dorsza - wtedy czas pieczenia będzie krótszy (ok. 5-7 minut).

Wartości odżywcze (1 porcji):
Energia 134 kcal
Białko 28,6 g
Tłuszcze 1,8 g
Węglowodany 0,9 g

2 komentarze:

  1. Zraziłam się do dorsza po tym jak kilka razy z rzędu trafiłam na nieświeżą partię prosto ze sklepu rybnego (w dniu dostawy!)...

    OdpowiedzUsuń
  2. Musztarda chrzanowa? Nie próbowałam, ale ten chrzan i ryba to połączenie do zapamiętania.

    OdpowiedzUsuń