poniedziałek, 1 lutego 2016

Energetyczna owsianka z nasionami chia

Dzień dobry! Pobudka! Poniedziałek!
Czy Wy też macie problem z wstawaniem po dłuższej przerwie? Jeśli tak, dzisiejsze śniadanie jest dla Was idealne :)



Składniki (1 porcja):
3 łyżki ulubionej mieszanki płatków (u mnie Musli orzechowe)
1 łyżka nasion chia
200 ml mleka roślinnego
banan
1 łyżeczka masła orzechowego
1 łyżka poppingu z amarantusa

Wieczorem przygotuj nasiona chia: do słoika wsyp nasiona i zalej 100 ml mleka. Zakręć słoik i energicznie wytrzep. Czynność powtórz po 15 minutach. Słoik schowaj na noc do lodówki.

Pozostałe czynności wykonujemy już rano. Do małego rondelka wsyp płatki, zalej 100 ml mleka i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty cały czas mieszając. Pod koniec dodaj masło orzechowe i rozmieszaj. Gotowe płatki przełóż do miseczki. Wkrój połowę banana. Nasiona chia przygotowane poprzedniego dnia wyciągnij z lodówki, wytrzep słoik i zawartość wylej do miseczki. Na wierzch skrój resztę banana i udekoruj poppingiem z amarantusa.

Wartości odżywcze:
Energia 528 kcal
Białko 9,6 g
Tłuszcze 21,8 g
Węglowodany 62,3 g

2 komentarze:

  1. Ja lubię dosypywać nasiona Chia, len mielony i ostropest tak zwyczajnie, chwilę przed podaniem, też świetnie smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń