poniedziałek, 22 lutego 2016

Kasza jaglana w wersji obiadowej

Kasza jaglana jest odmieniana w tej chwili przez wszystkie przypadki, pojawia się nie tylko w postaci śniadania, przepysznych deserów, ale również jako składnik dania obiadowego.
I tak właśnie jest tym razem u mnie. Danie rozgrzewające i sycące. Smacznego!


Składniki (na 5 porcji):
2 papryki czerwone
100 g kaszy jaglanej
puszka kukurydzy
pół puszki cieciorki
pół szklanki soczewicy czerwonej
pół szklanki suszonych warzyw (mieszanki)
pół słoiczka przecieru pomidorowego
ząbek czosnku
sól, pieprz, papryka słodka, papryka, oregano
łyżka oleju

Kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
Papryki umyj i po wydrążeniu gniazd nasiennych pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż zgnieciony ząbek czosnku. Wrzuć pokrojoną paprykę, zalej gorącą wodą i gotuj przez 20 minut (do czasu zmięknięcia papryki). Po 10 minutach wrzuć suszone warzywa i czerwoną soczewicę.
Kiedy papryka jest już gotowa, dodaj do niej ugotowaną kaszę, kukurydzę, cieciorkę, przecier pomidorowy. Całość dopraw i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut, mieszając.
Podawaj jako samodzielne danie lub z dodatkami.

Wartości odżywcze (1 porcji):
Energia 234,6 kcal 
Białko 10,3 g 
Tłuszcze 3,2 g 
Węglowodany 45,4 g