piątek, 16 sierpnia 2013

Kurczak z morelami

Wypróbowałam w ostatnim czasie jeden z przepisów z książki Jedzenie to leczenie. Byłam ciekawa połączenia owoców z mięsem. Trafiony - zatopiony!


Składniki (4 porcje):
2 podwójne piersi z kurczaka
12 sztuk suszonych moreli
sok z cytryny
sól, pieprz, czerwona papryka

Kurczaka umyj i osusz, podziel na pojedyncze piersi. Każdą z nich natnij wzdłuż nożem i otwórz (tak jak książkę). Posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny. Na każdej piersi z kurczaka połóż po 3 suszone morele, zwiń w roladkę i posyp papryką. Gotową roladkę zawiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Wartości odżywcze 1 porcji:
Energia 284 kcal 
Białko 44,6 g 
Tłuszcze 3 g
Węglowodany 22 g

1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam mięsa na słodko i nie wiem czy potrafiłabym się przekonać, jednak połączenie kurczaka z morelami brzmi bardzo intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń