Wypróbowałam w ostatnim czasie jeden z przepisów z książki Jedzenie to leczenie. Byłam ciekawa połączenia owoców z mięsem. Trafiony - zatopiony!
Składniki (4 porcje):
2 podwójne piersi z kurczaka
12 sztuk suszonych moreli
sok z cytryny
sól, pieprz, czerwona papryka
Kurczaka umyj i osusz, podziel na pojedyncze piersi. Każdą z nich natnij wzdłuż nożem i otwórz (tak jak książkę). Posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny. Na każdej piersi z kurczaka połóż po 3 suszone morele, zwiń w roladkę i posyp papryką. Gotową roladkę zawiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku 40 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Wartości odżywcze 1 porcji:
Energia 284 kcal
Białko 44,6 g
Tłuszcze 3 g
Węglowodany 22 g