Kasza gryczana to jest coś co lubię najbardziej. W postaci placków nadaje się nie tylko na obiad, ale również jako drugie śniadanie do pracy czy na wycieczkę.
Składniki (20 sztuk):
200 g kaszy gryczanej
300 g sera białego półtłustego
2 jajka
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
ok. szklanki otrębów owsianych do panierowania
olej do smażenia
Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, przestudź. Kaszę i ser zmiel w maszynce lub blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pietruszkę posiekaj i dodaj do masy. Całość dobrze wymieszaj z jajkami. Z małych porcji ciasta formuj kotleciki, każdy panieruj w płatkach owsianych. Smaż na niewielkiej ilości oleju z obu stron.
Wartości odżywcze 1 sztuki:
Energia 38 kcal
Białko 5 g
Tłuszcze 3 g
Węglowodany 10 g