wtorek, 20 sierpnia 2013

Kolorowy torcik na przyjęcie w upalny dzień

Ten przepis do w sumie pomysł na... Warstw może być więcej. Do warstwy galaretki możecie dodać owoce. To, jak ten torcik będzie wyglądał, zależy od Was :)
Jest pracochłonny, ale tak lekki, że nie pożałujecie czasu poświęconego na jego przygotowanie :)


Składniki (na 16 porcji):
herbatniki do wyłożenia blachy - u mnie 15 sztuk
2 opakowania serka waniliowego - 500 ml każdy
2 galaretki
6 łyżeczek żelatyny spożywczej

Blachę wyłóż folią spożywczą. Na dnie ułóż herbatniki. Każdą z następnych warstw przygotuj gdy poprzednia stężeje.
Warstwa serowa: 500 ml serka przełóż do naczynia. 3 łyżeczki żelatyny rozpuść w 50 ml gorącej wody. Połącz z serkiem i dokładnie wymieszaj. Wylej na blachę.
Galaretka: Galaretkę wykonaj według przepisu na opakowaniu. Po przestudzeniu wylej na blachę.

Wartości odżywcze 1 porcji:
Energia 106 kcal 
Białko 6,3 g 
Tłuszcze 2 g
Węglowodany 15 g