środa, 17 lipca 2013

Szaszłyki z indyka

W poszukiwaniu pomysłu na obiad zerknęłam do Kuchni polskiej i tam mój wzrok przyciągnął Szaszłyk z indyka lub kurczaka - u mnie był indyk. Przepis po lekkiej modyfikacji uzyskał aprobatę rodzinki :)


Składniki (na 9 szaszłyków):
0,5 kg fileta z indyka
4 krążki ananasa z puszki
20 zielonych oliwek
olej do smażenia
sól
ostra papryka lub chili

Ananasa pokrój na jednakowe kawałki. Fileta z indyka umyj, osusz, pokrój jak na kotlety i obij delikatnie tłuczkiem. Następnie oprósz ostrą papryką. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso przez kilka minut z obu stron (do zrumienienia).
Rozgrzej piekarnik. Mięso podziel na kwadraty. Mięso, ananasa i oliwki nadziej na patyczki do szaszłyków. Wstaw do piekarnika na 5 minut.
Przed podaniem posól.

Wartości odżywcze (1szaszłyka):
Energia 75 kcal 
Białko 11 g 
Tłuszcze 2 g
Węglowodany 3 g

5 komentarzy:

  1. Pycha :) ostatnio robiłam, ale kurczak z ananasem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeby patyczki się nie przypalały, warto je znużyć na jakiś czas w wodzie. Często zdarza mi się jeść takie szaszłyczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. Nie pisałam o tym tutaj, bo tylko 5 minut w piekarniku - nie powinno więc być problemu :)

      Usuń
  3. Super, szukam właśnie inspiracji na szaszłyki bo grill się zbliża :)

    OdpowiedzUsuń