Słowo się rzekło, więc przyszedł czas na pierwszy z przepisów z książek, o których pisałam tu. Owsianka jest super sycąca, wręcz mam wrażenie, że to za duża porcja jak dla mnie.
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych (30 g)
łyżka siemienia lnianego (10 g)
łyżka dyni (5 g)
łyżka posiekanych orzechów włoskich (5 g)
2 plastry chudego twarogu (60 g)
2 łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
ksylitol do posłodzenia serka
cynamon do smaku
pół obranego grejpfruta (70 g)
Przygotowanie śniadania rozpoczynamy dzień wcześniej wieczorem: płatki i nasiona wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem (woda powinna przykryć całkowicie zawartość miski) i przykrywamy talerzykiem.
Rano miksujemy ser biały, mieszamy z jogurtem i dosładzamy - u mnie ksylitol. Grejpfruta kroimy na cząstki.
Na talerzu układamy ser, płatki i owoce. Całość posypujemy cynamonem.
Wartości odżywcze:
Energia 368 kcal
Białko 24,7 g
Tłuszcze 13 g
Węglowodany 46,8 g
Zgłaszam do akcji: