środa, 12 czerwca 2013

Sałatka brokułowa z orzechami

Przepis pochodzi z Kuchni polskiej - ja go tylko odrobinę zmodyfikowałam. Sałatka jest pyszna, szybka w przygotowaniu i tak inna, że zachwyci każdych gości.


Składniki (całość podzieliłam na 8 porcji):
1 mały brokuł
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki majonezu light
1 łyżka gęstego jogurtu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

Przepis:
Brokuła umyć, włożyć do wrzątku i gotować aż stanie się miękkawy. Osączyć i pokroić na kawałki. Czosnek rozgnieść. Brokuł, czosnek, orzechy, pietruszkę wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić solą i pieprzem.

Wartości odżywcze 1 porcji:
Energia 110 kcal 
Białko 3 g 
Tłuszcze 1 g
Węglowodany 5 g