poniedziałek, 20 maja 2013

Łosoś ze szpinakiem i fetą

W poszukiwaniu nowych zastosowań szpinaku powstał taki właśnie przepis. I cieszy się wciąż powodzeniem. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje :)


Składniki na 4 porcje:
400 g fileta z łososia
70 g fety
250g szpinaku
sok z jednej cytryny
ząbek czosku
sól, pieprz

Łososia umyć, podzielić na cztery części, skropić cytryną i odstawić na godzinę.
Szpinak umyć, udusić na parze. Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem.
Na łososiu ułożyć szpinak, wierzch pokruszyć fetą.
Piec 25 minut w piekarniku, w temperaturze 190 stopni Celsjusza, pod przykryciem z folii aluminiowej.

Wartości odżywcze 1 sztuki:
Energia 360 kcal 
Białko 30 g 
Tłuszcze 15 g
Węglowodany 2 g

Przepis zgłaszam do akcji

3 komentarze:

  1. Szpinak to jest to :) Przekonaliśmy się do niego w tym sezonie, ale było warto, świetne warzywo , bardzo dobre źródło białka. Fajny przepis bo łączy szpinak i moją ulubioną rybę czyli łososia. Muszę koniecznie przepis spisać i wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam łososia, i szpinak również - jak dla mnie idealne na obiadek czy kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie świetne i bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń