środa, 11 lutego 2015

Pulpeciki drobiowe z płatkami owsianymi i koperkiem

Tak, jak zapowiadałam - na powitanie przepis z książki Ewy Chodakowskiej. Bardzo mnie to danie zaskoczyło - pulpeciki są bardzo smaczne. Na pewno będę do tego dania powracać.


Ja przeskalowałam składniki tak, by otrzymać większą ilość pulpetów - wyszło 18 sztuk.

Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
250 g posiekanej włoszczyzny
2 jajka
8 łyżek płatków owsianych
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka

Mięso wymieszać z pozostałymi składnikami. Z masy formować pulpeciki i gotować przez ok. 30 min na małym ogniu.

Wartości odżywcze 1 porcji (3 sztuki):
Energia 199 kcal 
Białko 18,3 g 
Tłuszcze 9 g
Węglowodany 13,3 g