piątek, 8 kwietnia 2016

Omlet z fetą i suszonymi pomidorami

Dzisiaj na śniadanie u mnie był omlet z moimi ulubionymi dodatkami - pomidorami suszonymi i fetą. Przepis pochodzi z najnowszego numery BeActive. Wymieniłam tylko suszone pomidory na takie z zalewy.


Składniki:
2 jajka
40 g fety
4 pomidory suszone z zalewy
łyżka oleju
pieprz świeżo mielony
zioła prowansalskie

Pomidory pokrój w drobną kostkę.
Jajka roztrzep w misce. Dodaj pokruszoną fetę, pomidory i przyprawy. Wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i wylej przygotowany omlet. Smaż na niewielkim ogniu pod przykryciem.

Wartości odżywcze:
Energia 476 kcal 
Białko 23,1 g 
Tłuszcze 38 g 
Węglowodany 14,6 g  

2 komentarze:

  1. Feta tak, ale suszone pomidory nie - czym Twoim zdaniem można byłoby je zastąpić? (ich smak mi nie odpowiada...)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj dodać kapary albo oliwki. W przypadku oliwek zmniejszyłabym ilość fety, żeby nie było zbyt słone :)

      Usuń