piątek, 25 marca 2016

Mazurek migdałowo-bakaliowy

Drodzy Czytelnicy! Zanim przejdę do dzisiejszego przepisu, chciałabym Wam życzyć w czasie nadchodzących świąt wspaniałej uczty duchowej i rodzinnej, a także balansu między łasuchowaniem a ruchem na świeżym powietrzu. Wszystko z umiarem! A dla tych, którzy szukają zdrowych słodkości na wielkanocnym stole polecam bakalie. Tych pod dostatkiem w moim mazurku :)
Uwaga! To jest eksperyment, który i ja będę oceniać w niedzielny poranek.


Składniki na spód:
200 g mielonych migdałów
4 jajka
2 łyżki ksylitolu
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Czekoladowa polewa:
Przepis i wykonanie znajdziesz tu

Do dekoracji:
5 łyżek siekanych migdałów
3 łyżki żurawiny
3 łyżki skórki z pomarańczy
garść orzechów pekan

Wszystkie składniki na spód połącz. Wytnij z papieru do pieczenia kształt foremki, wyłóż ciasto. Ja robiłam to mokrymi rękami, bo niestety ciasto się klei. Dla wyrównania powierzchni, przykryj ciasto folią spożywczą i rozwałkuj. Przełóż ciasto (razem z papierem) do foremki i piecz w temperaturze 190 stopni przez 25-30 minut (do zrumienienia).
Polewę wykonaj wg przepisu i wyłóż na wystudzone ciasto. Udekoruj bakaliami - zaproponowanymi przeze mnie lub swoimi ulubionymi.

Wartości odżywcze (całości/dla 1 z 16 kawałków):
Energia 2745 kcal/171 kcal
Białko 89,7 g/5,6g
Tłuszcze 193,1 g/12 g
Węglowodany 223,4 g/13,9 g