Słodycz marchewki przełamana ostrością pieprzu. A do tego solidna porcja białka. Zapraszam do próbowania!
Składniki (na 6 porcji):
ok. 500 g polędwiczek z indyka (3 sztuki)
5-6 marchewek
3 łyżki mieszanki suszonych warzyw
2 łyżki oleju
sól, pieprz
pół pęczka koperku
Mięso umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem. Marchewki obierz i pokrój w talarki.
Mięso wrzuć na rozgrzany tłuszcz i obsmaż z każdej strony. Podlej wodą (pół szklanki), wsyp marchewki i duś pod przykryciem przez ok. 30 minut (do miękkości mięsa). W razie potrzeby podlewaj wodą. Po 15 minutach dorzuć mieszankę suszonych warzyw. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj koperek.
Wartości odżywcze (1 porcji):
Energia 140 kcal
Białko 20,1 g
Tłuszcze 4,2 g
Węglowodany 5,9 g