piątek, 11 marca 2016

Kotleciki z cieciorki po włosku

Przeróbka mojego przepisu na Hummus. Zamiast pasty Tahini jajko - efekt? smaczny i pożywny składnik obiadu, lunchu lub kolacji. Oj, czuję, że będę często powracać do tego przepisu i go modyfikować :)


Składniki (na 15 sztuk):
250 g ugotowanej ciecierzycy
1 jajko
5-6 pomidorów suszonych w oleju
2-3 łyżki oliwek (u mnie zmieszane zielone i czarne)
ząbek czosnku
sól, pieprz, zioła włoskie

Cieciorkę zblenduj z jajkiem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwki i pomidory pokrojone w plasterki. Dopraw solą, pieprzem i ziołami włoskimi. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Mokrymi rękami formuj małe kulki i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piec w piekarniku 15 minut w temp. 190 stopni Celsjusza.

Wartości odżywcze (1 sztuki):
Energia 41,4 kcal 
Białko 1,82 g 
Tłuszcze 2 g 
Węglowodany 4,42 g