Ciasto z fasoli robi furorę. Wariantów tego ciasta jest w Internecie milion. Postanowiłam zmiksować kilka z nich. I w ten sposób powstało ciasto fasolowe a la Zielony Fartuszek :) W sam raz na Walentynkowy Fit dzień.
Ciasto:
2 puszki czerwonej fasoli
2 banany
4 jajka
2 łyżki syropu klonowego (jeśli lubisz słodkie wypieki, zdecydowanie zwiększ ilość syropu klonowego)
2 łyżki oleju
3 łyżki ciemnego kakao
łyżeczka sody
Polewa:
szklanka suszonych daktyli
2 łyżki masła orzechowego
łyżka ciemnego kakao
Fasolę przelewamy zimną wodą i odsączamy dokładnie. Wszystkie składniki miksujemy dokładnie blenderem. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Polewę wykonaj zgodnie z opisem http://polskabiega.sport.pl/polskabiega/1,143183,19569814,sernik-jaglany-z-polewa-daktylowa-przepis.html, dodając kakao do masy.
Polewę wylej na przestudzone ciasto. Udekoruj owocami.
Wartości odżywcze (całości):
Energia 1848 kcal
Białko 81,8 g
Tłuszcze 79 g
Węglowodany 215 g