Przepis, który jakiś czas temu wycięłam z jakiegoś kolorowego czasopisma. Moim zdaniem idealnie sprawdzi się w Walentynki lub na inną okazję, którą świętujecie ze swoją drugą połówką.
Składniki (2 porcje):
2 gruszki
50 g posiekanych orzechów włoskich
łyżeczka miodu
pół szklanki mleka
cynamon
dodatki: 2 gałki lodów waniliowych, bita śmietana
Gruszki umyj, przekrój wzdłuż i usuń gniazdo nasienne. Posyp cynamonem i zapiecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie podpraż na patelni orzechy, dodaj miód i mleko - całość gotuj tak długo, aż mleko odparuje (mieszaj przez cały czas).
Gruszki, po wyciągnięciu z piekarnika, udekoruj orzechami. Podawaj jeszcze ciepłe - świetnie smakują z gałką lodów waniliowych i/lub bitą śmietaną.
Wartości odżywcze (1 porcji bez dodatków):
Energia 210 kcal
Białko 6,5 g
Tłuszcze 16,3 g
Węglowodany 30,4 g
Energia 210 kcal
Białko 6,5 g
Tłuszcze 16,3 g
Węglowodany 30,4 g