środa, 24 lutego 2016

Czekoladowy krem z kaszy jaglanej

Chciałam przygotować krem z kaszy jaglanej proponowany w tamtym tygodni przez Ewę Chodakowską. W trakcie wprowadziłam pewne zmiany i powstała moja wersja kremu czekoladowego, a w zasadzie czekoladowo-orzechowego. W rezultacie otrzymałam dwie miseczki kremu, który postanowiłam wykorzystać to posmarowania wafli, naleśników czy jako dodatek do owsianki. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spałaszować taką miseczkę kremu jako deser - no, może trochę dużo kalorii ma taka połowa porcji ;)


Składniki (na dwie miseczki):
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1/3 szklanki mleka roślinnego
filiżanka daktyli
łyżka ciemnego kakao
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki orzechów ziemnych krojonych
1 łyżka suszonych owoców goji

Daktyle zamocz na godzinę w ciepłej wodzie.
Kaszę, daktyle (odsączone z wody), kakao, syrop klonowy i mleko zblenduj na gładką masę. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej mleka. Masę wymieszaj z orzechami, przełóż do miseczek i udekoruj orzechami i owocami goji.

Wartości odżywcze (1 miseczki):
Energia 340 kcal 
Białko 9,7 g 
Tłuszcze 9,9 g 
Węglowodany 57,1 g