piątek, 5 lutego 2016

Naleśniki z powidłami

Uwielbiam naleśniki. Za ich delikatność, smak i różnorodność dodatków. Również za to, że można je zjeść na śniadanie, obiad, deser i kolacje. Dzisiaj w wersji obiadowej z domowymi powidłami. A Ty w jaki sposób je podajesz?



Składniki (na 1 porcję, u mnie 4 naleśniki):
1 jajko
60 g mąki pszennej razowej
łyżeczka oleju
100 ml mleka
2 łyżki domowych powideł (możesz użyć konfitur lub ulubionego dżemu)
cynamon do dekoracji
(opcjonalnie) cukier puder do dekoracji

Jajko, mąkę, olej i mleko zmiksuj na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęsto, dodaj wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Usmaż na patelni.

Usmażone naleśniki posmaruj dżemem, złóż w kopertę. Posyp cukrem pudrem i cynamonem.

Wartości odżywcze (1 porcji):
Energia 462 kcal
Białko 19 g
Tłuszcze 13,8 g
Węglowodany 65,7 g