piątek, 12 lutego 2016

Risotto pod koniec tygodnia

Czy pod koniec tygodnia zastanawiacie się co na obiad? Ja dzisiaj stanęłam przed takim dylematem. Efekt? Pyszne risotto z tego, co znalazłam w lodówce. 


Składniki (na 4 małe porcje):
200 g ryżu
papryka żółta
papryka czerwona
garść jarmużu
kilka pieczarek
łyżka oleju
sól, pieprz, słodka papryka, oregano
2 plasterki sera z niebieską pleśnią

Pieczarki pokrój w plasterki i odparuj na patelni, Dodaj do nich olej, pokrojoną w kostkę paprykę, jarmuż i przyprawy. Podduś do miękkości papryki - jeśli trzeba podlej odrobiną wody. 
Ryż ugotuj na sypko. 
Na talerz wysyp porcję ryżu, przykryj warzywami i posyp kawałkami sera pleśniowego.

Wartości odżywcze (1 porcji):
Energia 305 kcal
Białko 9,5 g
Tłuszcze 10,5 g
Węglowodany 45,6 g