W poszukiwaniu pomysłu na obiad zerknęłam do Kuchni polskiej i tam mój wzrok przyciągnął Szaszłyk z indyka lub kurczaka - u mnie był indyk. Przepis po lekkiej modyfikacji uzyskał aprobatę rodzinki :)
Składniki (na 9 szaszłyków):
0,5 kg fileta z indyka
4 krążki ananasa z puszki
20 zielonych oliwek
olej do smażenia
sól
ostra papryka lub chili
Ananasa pokrój na jednakowe kawałki. Fileta z indyka umyj, osusz, pokrój jak na kotlety i obij delikatnie tłuczkiem. Następnie oprósz ostrą papryką. Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso przez kilka minut z obu stron (do zrumienienia).
Rozgrzej piekarnik. Mięso podziel na kwadraty. Mięso, ananasa i oliwki nadziej na patyczki do szaszłyków. Wstaw do piekarnika na 5 minut.
Przed podaniem posól.
Wartości odżywcze (1szaszłyka):
Energia 75 kcal
Białko 11 g
Tłuszcze 2 g
Węglowodany 3 g