Całkiem spora miska sałatki, która powstaje w zasadzie przypadkiem. Wystarczy trochę więcej jarzyny dorzucić do przygotowywanej właśnie zupy. Czy Wy macie jakieś inne pomysły na szybkie sałatki, powstające przy okazji?
Składniki:
warzywa z rosołu - u mnie: 4 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera lub jeden mały
pół puszki kukurydzy
pół puszki zielonego groszku
jabłko
3-4 ogórki kiszone
3 łyżki majonezu light
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy
sól, pieprz
Jabłko obierz ze skóry i wydrąż gniazdo nasienne. Ogórki obierz ze skóry. Warzywa z rosołu, jabłko i ogórki pokrój w kostkę.Całość wymieszaj z majonezem, jogurtem, musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Wartości odżywcze (całości):
Energia 520 kcal
Białko25 g
Tłuszcze 6 g
Węglowodany 34 g