Składniki na 6 szaszłyków:
500g filetu z piersi indyka
1 cytryna
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
łyżka miodu
sól, pieprz
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżki majonezu
50g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
mały ząbek czosnku
Mięso umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Sok z cytryny wymieszaj z octem balsamicznym, oliwą i miodem. Dodaj sól, pieprz i chili. Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na kilka godzin.
Mięso nadziej na patyczki. Smaż na grillu ok. 5 minut z każdej strony.
Majonez połącz z jogurtem, wyciśnij czosnek i dopraw papryką.
Wartości odżywcze 1 szaszłyka:
Energia 140 kcal
Białko 15 g
Tłuszcze 7 g
Węglowodany 4 g
Wartości odżywcze sosu:
Energia 200 kcal
Białko 2,5 g
Tłuszcze 20 g
Węglowodany 4 g
Przepis zgłaszam do akcji