piątek, 31 maja 2013

Filet z kurczaka w miodzie

Szukając czegoś lekkiego na wczorajszy obiad, w ostatniej Superlinii znalazłam fajny przepis na filety z kurczaka właśnie. Szybkie przygotowanie i ciekawy smak, a przy tym niewielka kaloryczność to jest to, co ja lubię najbardziej w kuchni :)


Składniki na 2 porcje:
podwójna pierś z kurczaka
łyżka miodu
łyżka oliwy z oliwek
sól, biały pieprz

Fileta pokrój na cztery porcje, rozbij delikatnie tłuczkiem, a następnie posól i oprósz pieprzem. Oliwę rozgrzej na patelni. Wrzuć mięso i smaż z każdej strony po 3 minuty. Wlej miód i smaż aż do zgęstnienia sosu. W tym czasie mięso kilka razy obróć - nabierze pięknego karmelowego koloru.

Wartości odżywcze 1 porcji:
Energia 250 kcal 
Białko 75 g 
Tłuszcze 14 g
Węglowodany 20 g