piątek, 31 maja 2013

Dorada w rozmarynie

Skoro dzisiaj wrzuciłam na bloga mój wczorajszy obiad, to już "rzutem na taśmę" - dzisiejszy :) Pierwszy raz jadłam doradę i powiem Wam, że zaskoczyła mnie delikatnością. Na pewno do niej jeszcze powrócę...


Składniki na dwie porcje:
2 dorady wypatroszone
4 ząbki czosnku
20g masła
sól, pieprz, suszony rozmaryn
cytryna

Doradę umyć, osuszyć, naciąć boki z każdej strony. Oprószyć solą, pieprzem i obficie skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Czosnek obrać, pokroić w talarki. Do środka włożyć część przygotowanego masła, kilka talarków czosnku i rozmaryn. W nacięcia włożyć czosnek. Rybę po wierzchu posypać rozmarynem. Każdą rybę włożyć w folię aluminiową, na wierzch ryby dać masło i folię zawinąć.
Rybę piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut, potem otworzyć folię i dopiec jeszcze przez 10 minut.

Wartości odżywcze 1 porcji:
Energia 270 kcal 
Białko 48 g 
Tłuszcze 10 g
Węglowodany 0 g