Uwielbiam ostry smak sosu pomidorowego. Tym razem razem z papryką i kotletem z indyka.
Składniki (na 3 porcje):
3 sztuki piersi z indyka (ok. 120-150 g każda)
2 papryki (u mnie zielona i czerwona)
puszka pomidorów (u mnie z dodatkiem papryczki chili)
3 łyżki suszonej jarzynki
łyżka oleju
sól, pieprz, papryka słodka
liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
papryczka chili
Jeśli kotlety są zbyt grube, delikatnie je rozbij. Każdy oprósz solą, pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzej olej, każdy z kotletów smaż 2-3 minuty z każdej strony. Podsmażone mięso podlej wodą (niezbyt dużo, żeby pod koniec odparowanie nie trwało zbyt długo), dodaj suszoną jarzynkę, sól i pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj do miękkości mięsa (ok. 30 minut). Pod koniec wlej pomidory z puszki. Jeśli pomidory były bez papryczki chili, dodaj niewielka ilość papryczki chili w proszku. Gotuj jeszcze przez chwilę do odparowania nadmiaru wody.
Wartości odżywcze (1 porcji):
Energia 260 kcal
Białko 36,3 g
Tłuszcze 3,6 g
Węglowodany 18,2 g