Składniki na 6 porcji:
2 jajka ugotowane na twardo
bulwa kopru włoskiego
1/2 ogórka węża
2 pomarańcze
2 garście kiełków słonecznika
łyżka oliwy z oliwek
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka soku cytrynowego
sól
czarny pieprz
Jajka obierz, pokrój w ósemki. Koper umyj, obetnij zdrewniałe liście. Bulwę pokrój w paseczki. Aby nie ściemniały, zalej je sokiem z cytryny wymieszanym z 2 szklankami wody. Kiełki na sitku przelej gorącą wodą i natychmiast wypłucz w zimnej. Osącz. Nieobrany ogórek przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półplasterki. Pomarańcze obierz, pokrój na duże kawałki. Sok zachowaj. Odsącz paseczki kopru.Przygotowane składniki wymieszaj, posól, przypraw pieprzem, skrop oliwą i sokiem z pomarańczy.
Wartości odżywcze 1 porcji sałatki:
Energia 90 kcal
Białko 5 g
Tłuszcze 9 g
Węglowodany 10 g