wtorek, 2 maja 2017

Fit kruche z gruszką

Obiecałam przepis na lekkie i zdrowe ciasto na majówkę. Jeszcze zdążycie je zrobić.


Składniki (na 20 porcji):
200 g mielonych orzechów
5 jajek
800 g gruszki konferencji
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżeczka cynamonu
7 łyżek ksylitolu
50 g migdałów w słupkach

2 jajka i 3 żółtka połącz z mielonym orzechami, proszkiem do pieczenia i 4 łyżkami ksylitolu. Foremkę włóż papierem. Ciasto rozsmaruj - pomagają ręce zmoczone wodą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż ciasto na ok. 10 minut.
W tym czasie ubij pianę z 3 białek i 3 łyżek ksylitolu. Gruszki obierz i pokrój w plastry.
Na podpieczone ciasto włóż gruszki, posyp cynamonem, całość przykryj pianą z białek i udekoruj migdałami w słupkach. Foremkę włóż do piekarnika na kolejne 10-15 minut (do momentu przypieczenia piany).

Wartości odżywcze 1 porcji:
Energia 137 kcal
Białko: 4,04 g
Tłuszcz: 8,75 g
Węglowodany: 13,17 g