poniedziałek, 21 marca 2016

Wielkanocna babka kokosowa z białej fasoli

Szukasz lekkiego ciasta na Wielkanoc? Spróbuj mojej babki na bazie białej fasoli. Powstała na bazie Ciasta czekoladowego. I jedno i drugie mogę z czystym sumieniem polecić nie tylko tym, którzy ze względu na dietę szukają lżejszych wypieków.


Składniki (25 kawałków):
500 g ugotowanej białej fasoli
1 duży banan (lub 2 małe)
4 jajka
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki ksylitolu (można zastąpić miodem lub syropem klonowym)
100 g wiórków kokosowych
kilka kropel olejku waniliowego
łyżeczka sody

Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Wartości odżywcze (całości/jednego kawałka):
Energia 1906 kcal/76,24 kcal
Białko 71,8 g/2,87 g
Tłuszcze 110,1 g/4,4 g
Węglowodany 163 g/6,52 g