sobota, 14 lutego 2015

Koktajl truskawkowy z kaszą jaglaną, morelami i miodem

Obiecuję, że to już ostatni raz. Ta kasza. Przepis pochodzi również z książki Ewki. Efektu 'Wow' nie było, ale myślę, że to przez mrożone truskawki. Na pewno spróbuje jeszcze raz w czerwcu. Już nie mogę się doczekać tego truskawkowego szaleństwa :)



Składniki:
60g kaszy jaglanej
120 g truskawek (u mnie mrożone)
1/2 szklanki mleka 1.5%
2 suszone morele
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
niegazowana woda mineralna

Suszone morele pokroić, zmiksować z ugotowaną kaszą jaglaną i mlekiem na jednolitą masę. Truskawki połączyć ze zmiksowaną kaszą. Dodać miód i sok z cytryny, ponownie zmiksować na gładką masę. Jeśli konsystencja koktajlu będzie za gęsta, dodać wody wedle uznania.

Wartości odżywcze:
Energia 448 kcal 
Białko 14,6 g 
Tłuszcze 4,4 g
Węglowodany 88,3 g