poniedziałek, 3 czerwca 2013

Gulasz wołowy po węgiersku

Nasze odkrycie z podróży do Budapesztu to właśnie gulasz na mięsie wołowym. Na Węgrzech podawany z ziemniakami, ale pysznie smakuje tez sam z chlebem, z makaronem, kaszą. Możliwości wiele :)


Składniki na 5 porcji:
1/2 kg mięsa wołowego
cebula
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 zielone papryki
1 ząbek czosnku
100 g przecieru pomidorowy lub 2 pomidory pokrojone w kostkę
1 łyżka mąki
sól, pieprz, kminek
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
papryka ostra w proszku
olej

Mięso umyj, pokrój w drobną kostkę, oprósz mąką i solą. Cebulę pokrój w grubą kostkę. Cebulę i mięso zrumień na patelni, podlej wodą i uduś do miękkości (wody do wysokości mięsa). Dodaj słodką paprykę i posiekany ząbek czosnku.
Z papryk usuń gniazda nasienne, pokrój papryki w kostkę. Dodaj do gulaszu. Jeśli chcesz użyć pomidorów, dodaj je teraz do gulaszu. Duś przez 15 minut. Dodaj przecier, jeśli nie dodałaś pomidorów. Podduś jeszcze przez chwilę.
Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i ostrą papryką

Wartości odżywcze 1 porcji:
Energia 280 kcal 
Białko 25 g 
Tłuszcze 13 g
Węglowodany 18 g