wtorek, 21 maja 2013

Muffinki z fetą na śniadanie

Znudziły Ci się kanapki na śniadanie? Masz ochotę na "coś" innego? Ja tak miałam :) kiedy w jednej z babskich gazet znalazłam przepis na muffinki, postanowiłam go troszkę przerobić po mojemu. Efekt? Muffinki rozeszły się jak świeże bułeczki na śniadanie :) Wam też posmakują.


Składniki na 15 sztuk:
pół szklanki oliwy
1 szklanka mąki zwykłej
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka mleka
pół szklanki pomidorów suszonych 
pół szklanki oliwek zielonych

2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g sera feta
sól, pieprz, tymianek - do smaku

W kostkę pokroić 100 g fety, pomidory i oliwki.

Do jednej miski wsypać oba rodzaje mąki, sól, pieprz, tymianek, proszek do pieczenia - wymieszać.
Do drugiej miski wlać mleko, jajka i oliwę - wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie wymieszać. Pokrojone składniki połącz z ciastem.

Papierowe foremki wyłożyć ciastem do 3/4 wysokości i posypać pozostałą fetą. Piec pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Wartości odżywcze 1 sztuki:
Energia 200 kcal 
Białko 6 g 
Tłuszcze 12 g
Węglowodany 17 g