poniedziałek, 13 maja 2013

Grillowanie czas zacząć, czyli szaszłyki z indyka z sosem jogurtowym

Co prawda ogrodnicy nam nie dają o sobie zapomnieć, więc dzisiaj to zostaje nam tylko grill elektryczny ;) lub (w moim przypadku) piekarnik. Przepis pochodzi z czerwcowej Olivii - jak wprowadziłam do niego lekkie modyfikacje.


Składniki na 6 szaszłyków:
500g filetu z piersi indyka
1 cytryna
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
łyżka miodu
sól, pieprz

1/2 łyżeczki chilli

1 łyżki majonezu
50g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
mały ząbek czosnku

Mięso umyj, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Sok z cytryny wymieszaj z octem balsamicznym, oliwą i miodem. Dodaj sól, pieprz i chili. Mięso wymieszaj z marynatą i odstaw na kilka godzin.

Mięso nadziej na patyczki. Smaż na grillu ok. 5 minut z każdej strony.

Majonez połącz z jogurtem, wyciśnij czosnek i dopraw papryką.

Wartości odżywcze 1 szaszłyka:
Energia 140 kcal 
Białko 15 g 
Tłuszcze 7 g
Węglowodany 4 g

Wartości odżywcze sosu:
Energia 200 kcal 
Białko 2,5 g 
Tłuszcze 20 g
Węglowodany 4 g


Przepis zgłaszam do akcji